Saç Modelleri

En Güzel ve Moda Rasta Saç Modelleri

Rasta, saçın birbirine zincirleme sistemi ile karıştırılarak ortaya çıkarılan şeklin ortak adıdır. Aslında Rasta bir saç stili değildir, bir felsefedir; bir din, bir hayat şeklidir. ”Rastafarianizm

 

Etiyopya’nın son imparatoru olan Haile Selassie‘yi tanrının dünyadaki aksi olarak görür. Rastalar kesinlikle sigara kullanmazlar lakin, Ganja yani ”esrar” yakarak Jah’a ibadet ederler. Bu felsefi sistemin İlahileri ise, Jamaikan’ın sevilen Rastamanı, Robert Nesta (Bob) Marley ile özdeşleşen Reggae’dir ! Rastalar saçlarını yıkamazlar (yıkamak isteyenler genellikle sabunla yıkar), taramazlar ve bu şekilde saç dreadlock (rasta) şeklini alır.

Rasta renkleri sarı, kırmızı ve yeşildir. Rastafari düşünce sisteminde, vücudun toprağa tek parça girmesi gerektiğine inanılır.

 

En güzel rasta saç modelleri
En güzel rasta saç modelleri

 

Bob Marley, Hinduizm ve Rastafarians’ın ikonlarından çok daha önce, ”dreadlocks”un eski Yunan savaşçıları ve Aztek rahipleri tarafından giyilen bir saç modeli olarak, tarihçiler tarafından belgelenmiştir. Geleneksel olarak dini uygulamalarla ilgili olarak kutsal bir saç modeli olarak kabul edilir.

En güzel Rasta saç örnekleri
En güzel Rasta saç örnekleri

 

Stil, ‘kilitli’ bir form yaratmak için saçın kasıtlı paspaslanmasıyla elde edilir. Serbest biçimli dreadlocks, doğal olarak yaratılmış localardır; kilitleme işlemi, tarama ve fırçalama durdurulduğunda ortaya çıkar (alarm verilmez: saç yıkama hala gerçekleşir). Bu localar, Bob Marley’inkine benzer ve organik oluşumlarından dolayı boyut ve şekil bakımından farklılık gösterir.

Etnik rasta saç modelleri
Etnik rasta saç modelleri

 

Serbest biçimli stillere zıt olarak, tellerin haddelemesini teşvik etmek için avuç içi-haddeleme ya da parmak-kıvırma tarafından yaratılan oluşturulmuş dreadlock’lar bulunmaktadır.

Erkeklere yakışan Rasta saç modelleri
Erkeklere yakışan Rasta saç modelleri

 

Diğer bir seçenek, esas olarak bir ilmek ve büküm aksiyonu yoluyla bir yer formu oluşturmak için kullanılan küçük bir çengel (İĞNE) aracının kullanılmasıyla oluşturulan, tartışmalı, birbirine geçen dreadlock’lardır. Bu yöntem bazen yeni büyümeyi sıkılaştırmak ve düzenli hale getirmek için de kullanılır. Alternatif olarak, iki iplikçik büküm ve örgüler kinkier, afro dokularda dreadlock saç modelleri oluşturmak için kullanılabilir.

Değişik saç modelleri - Rasta saç stili
Değişik saç modelleri – Rasta saç stili

 

Genellikle bayanların en çok bildiği saç modelleri arasında yer almaktadır. Lakin yapılışı hakkında pek bilgi sahibi değildir insanlar. Rasta yaptırmayı düşünen kişinin, bu işlemi yaptıracağına, kesinkez karar vermesi gerekmektedir. Çünkü, Rasta ancak saçın kazıtılmasıyla düzelen bir saç modelidir.

Rastalı ünlü Türkler Ais Ezhel
Rastalı ünlü Türkler Ais Ezhel

 

Rastayı doğal ve sağlam bir şekilde yaptırmak istiyorsanız eğer: iğne ve balmumu kullanmadan yaptırmanız tavsiye edilmektedir. Rasta saç modelini kendiniz yapamayacağınız gibi, rasta yapan kişilerin de profesyonel olması gerekmektedir. Rasta yaptırırken dikkat etmeniz gereken husus, fiyatından çok sonuca odaklı olmanız gerekmektedir.

Rasta saç modeli, Zendaya
Rasta saç modeli, Zendaya

 

Rasta yaptırdıktan sonra, saçların bakımıda oldukça önemlidir. Rastalı saçların diplerine su girmesi veya rasta yapılan saçı yıkaması zordur. Maalesef her gün düzenli olarak yıkanması ve bakım yapılması gerekmektedir. Saç içerisinde  pislenme veya tozlanma kolay kolay olmaz fakat sadece yağlanma oluşabilmektedir.

 

Çoğunlukla Rasta kuaförlerde yapılmamaktadır. Kuaförler bu iş için 25-30 saatini ayırmayacağından, bu işi serbest meslek edinmiş, kişiler tarafından icra edilmektedir. Yaptıracağınız Rastanın şekline ve uzunluğuna göre fiyatlarda değişebilmektedir. Şu an en ucuz standart bir rasta fiyatı 500-600 TL’den başlamaktadır.

Rastalı ünlü isimler ''Bob Marley''
Rastalı ünlü isimler ”Bob Marley”

 

Rasta yaptırmadan önce mutlaka kesin karar verdiğinize emin olmanız gerekiyor, çünkü çıkmaz bir sokağa girdiğinizi, rasta yapıldıktan sonra anlıyorsunuz. Rasta yapıldıktan sonra, her ay düzenli olarak yaptırdığınız kişi tarafından, bakım seanslarına disiplinli bir şekilde gitmeniz gerekmektedir. Rastanın farklı uygulama şekilleri vardı; fakat bunlardan en sağlam ve doğal olanı Tığ ile yapılanıdır yani Balmumsuz Rastadır.

Rastalı ünlü bayanlar ''Shakira''
Rastalı ünlü bayanlar ”Shakira”

 

Sonuçta bu işlemler bir kere yapılacağı için beğenmediğiniz taktirde, Rastalarınızı düzelttirmek size daha pahalıya çıkacaktır. Tığ yardımıyla yapılan rastalar hem hijyen, hemde görüntü açısından daha revaçta ve daha sağlıklıdır. Bu nedenle fiyatından çok, sonucuna odaklanmanız daha doğru olacaktır diye düşünüyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu