sağlık

Hamilelikte Guatr Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte geç tespit edilen guatrın anne ve bebek üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu dönemde en çok merak edilen ise, hamilelikte guatr ya da tedavisinin, bebeğe bir zarar verip vermeyeceğidir.

Hamilelikte guatr rahatsızlığı, annelerin diyabetten sonra en çok karşılaştıkları hastalıklardan birisidir. Uzman bir endokrin tarafından anneler doğum ve sonrasında sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Annede hamilelikten önce guatr hormonu ile alakalı bir sıkıntı yaşanmayabilir. Hamilelikle beraber bu hormonlardaki değişikliklerden dolayı anne de guatr ortaya çıkabilir. Hamilelikte ilk üç ay içerisinde mutlaka hormon tahlillerinin yapılıp takip edilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte Guatr Yüksekliği Sebepleri ve Zararları

Hamilelikte guatr bebeğe zarar verir mi sorusu anne adaylarını endişeye düşürmektedir. Gebeliğin ilk aylarında anne adayından TSH ile T3 ve T4 değerlerine bakılması gerekmektedir. Tahliller sonucunda T4 değerinde artma var ise annede hipertiroidi teşhisi konulmaktadır. Belirtileri ise sıcağa dayanıksızlık, iştah artışı, nemli cilt, çarpıntı, nabız basıncında artış gibi belirtiler görülebilmektedir. Beslenmesini ihmal etmediği halde kilo alımında durma, taşikardi gibi belirtilere de yol açabilmektedir. Çoğu zaman gebelik belirtileri ile karıştırıldığından dolayı fark edilemeyebilir. Bu tür hamilelikte guatrı olan anne adayları açısından bebeğine bir etki eder mi sorusu sıkça sorulmaktadır.  Hafif ve orta derecede olan guatr seviyesinde gebelik açısından herhangi bir risk görülmemektedir tabi tedavi aksatılmaması gerekir. Eğer fark edilemeyen ve tedavi edilemeyen bir guatr var ise gebelikte düşük tehlikesi, erken doğum riski ve anne karnında bebek ölümlerinin görülmesi gibi riskleri bulunmaktadır.

Hamilelikte Guatrın Sonuçları

Anne adayının tahlilleri sonucunda TSH değerinde yükseklik ve T4 düzeyinde de düşüklük olduğu durumlarda ise hipotiroidi görülmektedir. Gebelikten önce bu durumu olan anne adaylarının değerleri çok kritik ise gebe kalmada problemler yaşayabilirler. Saç dökülmeleri, ödemler, ciltte soğukluk ve kuruluğun yanı sıra kilo alımları da görülmektedir. Hamilelikte guatr problemi olan bu tür hastalarda ise erken doğum riski, düşük riski, anne karnında bebek ölümleri ve ağırlıklı bebek gibi riskler görülmektedir. Aynı zamanda dünyaya gelen bebeklerde de hipotiroidi ve zihinsel problemler de olabilmektedir. Erken tedavi ile bu riskler en aza indirilir ve tedavi sürecinde kullanılan guatr ilacının bebek açısından bir zararı bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu