sağlık

Sürekli Kabızlık ve Sürekli İshal Nedenleri

Haftada üç kezden az ve sert bir şekilde dışarı çıkıldığı zaman ise bunun isimi kabızlıktır. Kabızlığın diğer bir şekli ise bağırsak tıkanıklığıdır. Kalın bağırsağın boşalması güçleşmiş manasına gelir.

Çok sık başımıza gelen Kabızlık nedenleri ve İshal  Nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak için okuyun.  Günde üç kezden fazla ve sıvı bir şekilde dışarı çıkıldığı vakit buna ishal bir başka deyimle diyare denir.

İshalin Nedenleri, İshalken Ne yapmalıyız?

İshale sebep olan besinlerin normalden daha az bir miktar halinde bağırsaklar tarafından alınmasıdır. Ya bağırsak cidarlarında bir hastalık vardır, veyahut besinler çok büyük bir hızla bağırsağı geçmiştir. Bu gibi vaziyetler bilhassa bağırsak kaslarının hormonal veyahut sinirsel nedenlerle gerilime uğraması ya da bağırsak cidarlarında iltihaplanma olması neticesi oluşur. İshali önlemek için hafif gıda maddeleri alarak ishali durdurma yoluma gidilmelidir.

 

Söz gelimi kabuksuz elma yemek ve bol su içmek bu gibi vaziyetlerde birebirdir. Su kaybını önlemek için bol miktarda su ve benzeri sıvılar içmek koşuldur. Bilhassa küçük çocuklar ve bebeklerin hayatı su kaybından dolayı hemen tehlikeye girebileceği için ishal esnasında bol miktarda bol sıvı bol su vermeliyiz.

Uzun süren ishaller hemen doktor kontrolüne alınmalıdır. Zira bağırsağa yerleşen bir mikrop ishale sebep olabilir ve bunun rehabilitasyon edilmesi gerekir.

 

Kabızlığın Sebeplerine gelecek olursak.

Kabızlığın genel nedeni yanlış beslenmedir. Bol miktarda sebze ve meyve yemek kabızlığı önler. Ayrı olarak akut kabızlığın dışında ishal yapıcı ilaçlar alınmamalıdır. Zira bu tip ilaçlar bağırsağın normal işlevini bozarak büyüük zararlara sebep olabilir.

Kabız olmamak için nasıl beslenilmeli

Beslenmede dikkat edilecek en önemli konu, bol sıcak su içmektir. Aşırı sıcak yaz ayları dışında diğer mevsimlerde ılık veya sıcak sıvı tüketmek yararlıdır. Günde en azından 1,5-2 litre ılık veya sıcak su içmek olumlu etki yapacaktır. Sıcak su dışında her sıvı bağırsaklar için olumlu etki yapmayabilir. Özellikle çok soğuk ve çok şekerli içecekler bazen kabızlığa neden olabilir.
Haşlanmış arpa, kabuk ve çeperleriyle yenen gıdalar (tam buğday, kabuklu pirinç, kepekli ürünler gibi) bağırsakları çalıştırmaya yardımcıdır.

 

Çavdar ve çavdarlı ürünler de bu konuda katkı sağlar. Kepek ve kepekli ürünlerin içindeki yüksek lif bağırsaklardan bol miktarda su çekerek dışkının yumuşamasını sağlar. Arpa ise belki de bağırsakları çalıştıran en etkili maddelerden biridir.

Arpa çok zor piştiği için bir gece önceden kaynar suda ıslatıp ertesi gün düdüklü tencerede haşlayarak, kullanacağınız kadarını ayırıp, gerisini de derin dondurucuda saklamanız iyi olur. Arpayı çorbaların içine katarak içmenin faydası vardır. Ayrıca yulaf ezmesinin bağırsakları çalıştırıcı olumlu bir etkisi olduğunu tekrar hatırlatırım.

Söz ettiğimiz tahıllardan başka mercimek, fasulye, soya fasulyesi, nohut, börülce gibi çeperli gıdaların bolca tüketilmesinin de yararı vardır.

Bu yazımızı da okuyun:

Doğum Sonrası Vücutta Oluşan Çatlaklar Nasıl Geçer?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu